Kommer Microsoft bli en “social media jätte” om dem köper TicTok?

I nuläget har du antagligen hört att under press från Donald Trump tvingas TikTok-ägaren ByteDance ut den virala videotjänsten till försäljning, och föga överraskande är ett par företag intresserade. Det som inte är förvånande är att inget av företagen som är intresserade av TikTok är en “social media jätte”, inte ännu i alla fall. Det kan man antagligen förklara med att inget av dem redan existerande företagen som har sociala plattformar som t.ex. Facebook, Twitter och Snap skulle få köpa TikTok med tanke på allt drama rörande monopol som pågår just nu i USA. Så vilka är då dem två företagen som vill köpa TikTok, jo det är nämligen Microsoft och Oracle, två företag som inte har haft sociala media ambitioner tidigare.

Varför vill Microsoft köpa TikTok?

Det hela kan förklaras med orden “the cloud”. Det är det nya skinande målet som alla teknologibolag siktar mot just nu. Det är en av anledningarna till att Amazon kan strunta i vinster den överskådliga framtiden. 

Samtidigt har Microsoft också framgångsrikt övergått till molnet, men är fortfarande långt efter Amazons egna tjänst, AWS, på marknaden för molninfrastruktur. Den vill stänga klyftan med AWS och att äga TikTok skulle kunna få det närmare målet snabbare. Om Microsoft får TikTok kan det öka deras moln användning med mellan 2% och 5%, medan det för Oracle kan vara så mycket som 10%. Så nu vet ni varför dem två olika företagen är intresserade av att köpa ett bolag som vid första ögonblicket inte verkar passa in.

About: Jan